ကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့်မိခင်များအတွက် အစားအသောက်အချို့တားမြစ်ခြင်း၏ အယူအဆအလွဲများ

မြန်မာနိုင်ငံတွင် လူအများစုယုံကြည်ထားမှုတစ်ခုမှာ ကလေးမွေးပြီးကာစအချိန်တွင် အမျိုးသမီးများအနေဖြင့် အချို့သောအစားအစာများ မစားသုံးရန် တားမြစ်လေ့ရှိခြင်းဖြစ်သည်။

ရခိုင်ပြည်နယ်တွင်ဆိုပါက ကလေးမွေးပြီး ရက်အနည်းငယ်အတွင်းတွင် အမျိုးသမီးများကို ဆန်ဖြူနှင့် ဆားပါ သော ငါးအနည်းငယ်ကိုသာ ကျွေးလေ့ရှိသည်။ အသီးအရွက်များကိုမူ မွေးပြီးနောက် ၆ ရက်ခန့်မှသာ ကျွေးလေ့ရှိ သည်။

ထို့အပြင် ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင်များကို ငှက်ပျောသီးမစားရန်လည်း တားမြစ်ကြသည်။ အဘယ့်ကြောင့်ဆိုသော် ငှက်ပျောသီးစားခြင်းသည် ကလေးကို အလွန်အမင်းကြီးထွားစေပြီး မွေးဖွားရခက်စေသည်ဟု ယုံကြည်ထားကြ သောကြောင့် ဖြစ်သည်။

ထို့ပြင် ကောက်ညှင်းစားခြင်းသည်လည်း အချင်းကပ်စေမည်ဟု ထင်မြင်ကြသည်။

အဆိုပါ အယူအဆလွဲများကို ချင်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်းတွင်လည်း တွေ့ရသည်။

ချင်းပြည်နယ်တောင်ပိုင်းတွင်မူ အမျိုးသမီးများအား ထမင်းဖြူနှင့် ဟင်းချိုကိုသာ ပထမတစ်ပတ်လုံး ကျွေးလေ့ရှိ သည်။ မြန်မာနိုင်ငံရှိ ပြည်သူအများစုက အချဉ်၊ အစပ် သို့မဟုတ် ပူသောအစားအစာများနှင့် ဟင်းသီး ဟင်းရွက်များ သို့မဟုတ် တွင်းအောင်းအစာများကို ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်တွင် ရှောင်ကြဉ်သင့်သည်ဟု ယူဆထား ကြသည်။

အချို့သော အမျိုးသမီးများမှာ နို့တိုက်နေစဉ် ကလေးအား ပြဿနာဖြစ်မည်စိုးခြင်းနှင့် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ချိန်တွင် ကလေးပျက်ကျမည် စိုးခြင်းများကြောင့်လည်း အဆိုပါအစားအစာများကို မစားသုံးမိစေရန်နှင့် စားသုံးခြင်းမှ ရှောင်ကြဉ်ရန် ပြုမူကြလေ့ရှိသည်။

သို့သော် တကယ်တမ်းမှာ ထိုသို့ အစားအစာများ စားသုံးသော လွဲမှားသည့်အယူအဆမှားများကို မြန်မာနိုင်ငံ ကျန်းမာရေးနှင့် အားကစားဝန်ကြီးဌာနအပါအဝင် ကမ္ဘာတစ်ဝန်းလုံးရှိ လမ်းညွှန်ချက်များတွင်ပါ မဖော်ပြ ထားပေ။

အချိန်ကြာလာသောအခါ အဆိုပါ ကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့်နို့တိုက်မိခင်များသည် ၎င်းတို့ နေ့စဉ်လိုအပ်သည့် အသား ဓာတ်၊ ကစီဓာတ်နှင့် အဆီဓာတ်အပါအဝင် အခြားသော အနည်းလိုအာဟာရဓာတ်များဖြစ်သည့် သံဓာတ်နှင့် ဘီတာမင်အေများပါဝင်သည့် ကြယ်လေးပွင့် အစာများကို မိမိတို့၏အစားအစာများအတွင်းမှ လိုအပ်သလောက် မရရှိတော့ဘဲ ၎င်းနှင့် ၎င်း၏ကလေးအတွက် အခက်အခဲဖြစ်ပေါ်လာနိုင်ပေမည်။

ကိုယ်ဝန်ဆောင်နှင့် နို့တိုက်မိခင်များသည် ၎င်းတို့ ကိုယ်ဝန်မဆောင်မီ စားသုံးခဲ့သော အစာပမာဏထက်ပိုစားရန် လိုအပ်ကြောင်း ကျန်းမာရေးဝန်ကြီးဌာနက အကြံပြုထားသည်။ သို့သော် သုတေသနပြုချက်များအရ မြစ်ဝ ကျွန်းပေါ်နှင့် အပူပိုင်းနေရာများတွင် ပြည်သူအများစုမှာ ကိုယ်ဝန်ဆောင်မိခင်သည် ကိုယ်ဝန်ဆောင်ကာလ အတွင်း အာဟာရပြည့်ဝသော အစားအစာများ ပိုမိုစားသုံးရန်လိုအပ်သည်ကို မသိရှိကြပေ။

အထူးသဖြင့် မိခင်များက ၎င်းတို့ ကိုယ်ဝန်စဆောင်သည်နှင့်တစ်ပြိုင်နက် ၎င်းတို့အား အစားအစာ စားသုံးမှု ကန့်သတ်မှုများနှင့် အစားအသောက်ပြောင်းလဲစားသောက်စေမှုများ စသည့် အယူအဆလွဲများကို ကြုံတွေ့ရ ကြောင်း ပြောပြကြသည်။

အဆိုပါ အယူအဆလွဲများနှင့် တားမြစ်မှုများသည် အချက်အလက်များပေါ်တွင် အခြေမခံသော်လည်း ပြည်သူ လူထု၏ ယုံကြည်ချက်နှင့် အပြုအမူများကို ပြောင်းလဲရန်မှာမူ လွန်စွာခက်ခဲသည်။

ထို့ကြောင့် အစားအစာတစ်ခုအား ရိုးရာအရတားမြစ်ခြင်း၊ ကန့်သတ်ခြင်းရှိပါက သားဖွားဆရာမများနှင့် အရန် သားဖွားဆရာမများမှ အဆိုပါမိသားစုဝင်များနှင့် ၎င်း၏အဖော်အား ဖြစ်နိုင်သော ဖြေရှင်းမှုများကို ရှင်းပြပြီး အဆိုပါအယူအဆလွဲများအတွက် တူညီသော အများလိုအာဟာရများ ဖြစ်သည့် (အသားဓာတ်၊ အဆီဓာတ်နှင့် ကစီဓာတ်သာမကဘဲ) အနည်းလိုအာဟာရများဖြစ်သည့် (အိုင်အိုဒင်း၊ သံဓာတ်နှင့် ဘီတာမင်အေဓာတ်) တို့ကို မည်သို့အစားထိုးမည်ကို ဆွေးနွေးတိုင်ပင်ခြင်းဖြင့် ကူညီပေးနိုင်ပါသည်။

အချုပ်ဆိုရပါက အမျိုးသမီးတစ်ဦး ကိုယ်ဝန်ဆောင်နေစဉ် သို့မဟုတ် နို့တိုက်နေစဉ်ကာလအတွင်း မိမိတို့ နေ့စဉ်လိုအပ်သည့် အာဟာရများကို မတူကွဲပြားသည့် အာဟာရကြွယ်ဝသော အစားမျိုးစုံကို တားဆီးပိတ်ပင်မှု မရှိဘဲ စားသုံးနိုင်စေခြင်းသည်သာ သင့်လျော်သော နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။

crd;”အစိမ်းရောင်လမ်းမှ ကူးယူဖော်ပြပါသည်”

zaw gyi  font အသုံးပြုသူများအတွက်

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္မိခင္မ်ားအတြက္ အစားအေသာက္အခ်ိဳ႕တားျမစ္ျခင္း၏ အယူအဆအလြဲမ်ား

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ လူအမ်ားစုယုံၾကည္ထားမႈတစ္ခုမွာ ကေလးေမြးၿပီးကာစအခ်ိန္တြင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအေနျဖင့္ အခ်ိဳ႕ေသာအစားအစာမ်ား မစားသုံးရန္ တားျမစ္ေလ့႐ွိျခင္းျဖစ္သည္။

ရခိုင္ျပည္နယ္တြင္ဆိုပါက ကေလးေမြးၿပီး ရက္အနည္းငယ္အတြင္းတြင္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားကို ဆန္ျဖဴႏွင့္ ဆားပါ ေသာ ငါးအနည္းငယ္ကိုသာ ေကြၽးေလ့႐ွိသည္။ အသီးအ႐ြက္မ်ားကိုမူ ေမြးၿပီးေနာက္ ၆ ရက္ခန္႔မွသာ ေကြၽးေလ့႐ွိ သည္။

ထို႔အျပင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္မ်ားကို ငွက္ေပ်ာသီးမစားရန္လည္း တားျမစ္ၾကသည္။ အဘယ့္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ငွက္ေပ်ာသီးစားျခင္းသည္ ကေလးကို အလြန္အမင္းႀကီးထြားေစၿပီး ေမြးဖြားရခက္ေစသည္ဟု ယုံၾကည္ထားၾက ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

ထို႔ျပင္ ေကာက္ညႇင္းစားျခင္းသည္လည္း အခ်င္းကပ္ေစမည္ဟု ထင္ျမင္ၾကသည္။

အဆိုပါ အယူအဆလြဲမ်ားကို ခ်င္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္းတြင္လည္း ေတြ႕ရသည္။

ခ်င္းျပည္နယ္ေတာင္ပိုင္းတြင္မူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအား ထမင္းျဖဴႏွင့္ ဟင္းခ်ိဳကိုသာ ပထမတစ္ပတ္လုံး ေကြၽးေလ့႐ွိ သည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံ႐ွိ ျပည္သူအမ်ားစုက အခ်ဥ္၊ အစပ္ သို႔မဟုတ္ ပူေသာအစားအစာမ်ားႏွင့္ ဟင္းသီး ဟင္း႐ြက္မ်ား သို႔မဟုတ္ တြင္းေအာင္းအစာမ်ားကို ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ေ႐ွာင္ၾကဥ္သင့္သည္ဟု ယူဆထား ၾကသည္။

အခ်ိဳ႕ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားမွာ ႏို႔တိုက္ေနစဥ္ ကေလးအား ျပႆနာျဖစ္မည္စိုးျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ ကေလးပ်က္က်မည္ စိုးျခင္းမ်ားေၾကာင့္လည္း အဆိုပါအစားအစာမ်ားကို မစားသုံးမိေစရန္ႏွင့္ စားသုံးျခင္းမွ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရန္ ျပဳမူၾကေလ့႐ွိသည္။

သို႔ေသာ္ တကယ္တမ္းမွာ ထိုသို႔ အစားအစာမ်ား စားသုံးေသာ လြဲမွားသည့္အယူအဆမွားမ်ားကို ျမန္မာႏိုင္ငံ က်န္းမာေရးႏွင့္ အားကစားဝန္ႀကီးဌာနအပါအဝင္ ကမ႓ာတစ္ဝန္းလုံး႐ွိ လမ္းၫႊန္ခ်က္မ်ားတြင္ပါ မေဖာ္ျပ ထားေပ။

အခ်ိန္ၾကာလာေသာအခါ အဆိုပါ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားသည္ ၎တို႔ ေန႔စဥ္လိုအပ္သည့္ အသား ဓာတ္၊ ကစီဓာတ္ႏွင့္ အဆီဓာတ္အပါအဝင္ အျခားေသာ အနည္းလိုအာဟာရဓာတ္မ်ားျဖစ္သည့္ သံဓာတ္ႏွင့္ ဘီတာမင္ေအမ်ားပါဝင္သည့္ ၾကယ္ေလးပြင့္ အစာမ်ားကို မိမိတို႔၏အစားအစာမ်ားအတြင္းမွ လိုအပ္သေလာက္ မရ႐ွိေတာ့ဘဲ ၎ႏွင့္ ၎၏ကေလးအတြက္ အခက္အခဲျဖစ္ေပၚလာႏိုင္ေပမည္။

ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားသည္ ၎တို႔ ကိုယ္ဝန္မေဆာင္မီ စားသုံးခဲ့ေသာ အစာပမာဏထက္ပိုစားရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနက အၾကံျပဳထားသည္။ သို႔ေသာ္ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ ျမစ္ဝ ကြၽန္းေပၚႏွင့္ အပူပိုင္းေနရာမ်ားတြင္ ျပည္သူအမ်ားစုမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္သည္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ကာလ အတြင္း အာဟာရျပည့္ဝေသာ အစားအစာမ်ား ပိုမိုစားသုံးရန္လိုအပ္သည္ကို မသိ႐ွိၾကေပ။

အထူးသျဖင့္ မိခင္မ်ားက ၎တို႔ ကိုယ္ဝန္စေဆာင္သည္ႏွင့္တစ္ၿပိဳင္နက္ ၎တို႔အား အစားအစာ စားသုံးမႈ ကန္႔သတ္မႈမ်ားႏွင့္ အစားအေသာက္ေျပာင္းလဲစားေသာက္ေစမႈမ်ား စသည့္ အယူအဆလြဲမ်ားကို ၾကဳံေတြ႕ရ ေၾကာင္း ေျပာျပၾကသည္။

အဆိုပါ အယူအဆလြဲမ်ားႏွင့္ တားျမစ္မႈမ်ားသည္ အခ်က္အလက္မ်ားေပၚတြင္ အေျခမခံေသာ္လည္း ျပည္သူ လူထု၏ ယုံၾကည္ခ်က္ႏွင့္ အျပဳအမူမ်ားကို ေျပာင္းလဲရန္မွာမူ လြန္စြာခက္ခဲသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ အစားအစာတစ္ခုအား ႐ိုးရာအရတားျမစ္ျခင္း၊ ကန္႔သတ္ျခင္း႐ွိပါက သားဖြားဆရာမမ်ားႏွင့္ အရန္ သားဖြားဆရာမမ်ားမွ အဆိုပါမိသားစုဝင္မ်ားႏွင့္ ၎၏အေဖာ္အား ျဖစ္ႏိုင္ေသာ ေျဖ႐ွင္းမႈမ်ားကို ႐ွင္းျပၿပီး အဆိုပါအယူအဆလြဲမ်ားအတြက္ တူညီေသာ အမ်ားလိုအာဟာရမ်ား ျဖစ္သည့္ (အသားဓာတ္၊ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ကစီဓာတ္သာမကဘဲ) အနည္းလိုအာဟာရမ်ားျဖစ္သည့္ (အိုင္အိုဒင္း၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ဘီတာမင္ေအဓာတ္) တို႔ကို မည္သို႔အစားထိုးမည္ကို ေဆြးေႏြးတိုင္ပင္ျခင္းျဖင့္ ကူညီေပးႏိုင္ပါသည္။

အခ်ဳပ္ဆိုရပါက အမ်ိဳးသမီးတစ္ဦး ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနစဥ္ သို႔မဟုတ္ ႏို႔တိုက္ေနစဥ္ကာလအတြင္း မိမိတို႔ ေန႔စဥ္လိုအပ္သည့္ အာဟာရမ်ားကို မတူကြဲျပားသည့္ အာဟာရႂကြယ္ဝေသာ အစားမ်ိဳးစုံကို တားဆီးပိတ္ပင္မႈ မ႐ွိဘဲ စားသုံးႏိုင္ေစျခင္းသည္သာ သင့္ေလ်ာ္ေသာ နည္းလမ္းျဖစ္ပါသည္။

crd;”အစိမ္းေရာင္လမ္းမွ ကူးယူေဖာ္ျပပါသည္”